Energetikai tanúsítvány

Alapvető információk

Információk ikon

A tanúsítás menete

1. Megrendelés

Felvesszük az adatokat, időpontot egyeztetünk a helyszíni szemléhez

2. Felmérés

Az ingatlant megtekintjük és felmérjük az előre megbeszélt időpontban.

3. Osztályzás

Az ingatlan energetikai osztályának meghatározása.

4. Teljesítés

Az energetikai tanúsítvány hitelesítése és eljuttatása Önhöz (2-3 nap).

Aktuális energetikai besorolási osztályok

Az energetikai tanúsítványban 12 féle osztály adható ki az ingatlanra. A legmagasabb szintet az AA++ „minimális energiaigényű” képviseli, a skála legalja a JJ „kiemelten rossz” kategória, amelyet a rendkívül energiapazarló ingatlanok kapnak. Érdemes kiemelni a BB „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” a kategóriát, 2021-től ugyanis csak legalább ezt a szintet elérő ingatlanok építhetőek.

Energiaosztályok

10 évig érvényes

A tanúsítvány 10 évig érvényes. Érdemes tudni, hogy a szakvélemény érvényét veszti, ha az épületet átépítik, korszerűsítik (hőszigetelés, kazáncsere, stb.), illetve ha a rendeletben felállított skála megváltozik (pl. szigorítják az osztályokat). Ha az előbbiek miatt érvényét veszti a tanúsítvány, akkor újra el kell készíteni azt, amennyiben szükség van rá.

Az energiatanúsítvány mintája

A tanúsítvány ezeket tartalmazza

  • az ingatlan azonosító adatai (címe és helyrajzi száma)
  • a megbízó neve, címe
  • az egyedi HET szám
  • a figyelembe vett épületszerkezetek és épületgépészet
  • az energetikai számítások és ezek eredményei
  • korszerűsítési javaslatok
  • a helyszínen készített fotók

A helyszíni felmérés kb. 30 perc

Helyszíni felmérést kötelező tartani, e nélkül nem állítható ki a tanúsítvány. A körülbelül 30 perces szemle során megvizsgáljuk az épület minden műszaki jellemzőjét, amelyeket figyelembe kell venni a számításokban (falak, födémek, nyílászárók, hűtés, fűtés, energiaforrások, stb.).

HET számmal ellátott energetikai tanúsítvány

A HET szám a Hiteles Energetikai Tanúsítvány sorszám rövidítése. A hitelesített tanúsítványok első oldalán található meg a HET szám, amely mindig kizárólag az adott szakvéleményhez van rendelve. Eladás vagy bérbeadás esetén a szerződésnek tartalmaznia kell ezt a számot, és a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító szám szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette. A szerződésben történő feltüntetés nem az Ön feladata, hanem az eljáró ügyvédé. A HET szám az alábbi kormányzati oldalon ellenőrizhető.

Kizárólag kamarai tag tanúsíthat

Energetikai tanúsítványt kizárólag olyan mérnök adhat ki, aki szerepel a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében. Az elkészített szakvéleményen szerepel a szakértő kamarai száma, így a tagságának érvényessége egyszerűen ellenőrizhető.

Mire van szükségünk az energiatanúsítvány elkészítéséhez?

Az energiatanúsítvány elkészítéséhez csak a címre és a helyrajzi számra van szükségünk, valamint lehetőséget kell számunkra biztosítania, hogy a helyszínen elvégezzük az épület felmérését. Tervrajzokat nem kell biztosítania, de az épületbe (lakásba) mindenképp be kell jutnunk. Ha kérdése van a munka menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!

NÉZZE MEG ÁRAJÁNLATUNKAT